Het is belangrijk om te erkennen dat onze samenwerking vriendelijk en ondersteunend zou zijn, en toch zijn wij geen vrienden van elkaar.
Therapeutische relatie is per definitie anders.
Van mijn kant zorg ik voor de strak gedefinieerde grenzen en veiligheid voor ons beide. Onze samenwerking zal consistent, betrouwbaar en voorspelbaar zijn. De bedoeling is om ervoor te zorgen dat wat er gebeurt tijdens de sessie ten goede komt van U, niet van de therapeut. Elk gespreksonderwerp en elke interactie is zo bewust mogelijk opgesteld en bedoeld om uw doelen te bereiken.
Dat is de reden waarom sommige therapeuten U thee aanbieden en anderen niet; waarom sommige therapeuten sessies afsluiten met een knuffel en anderen zelfs geen hand geven; waarom sommigen zullen de supermarkt stoppen om met U te kletsen en de anderen zijn niet benaderbaar; waarom sommige therapeuten het toestaan om tijdens de crisis van een cliënt de tijd te nemen en anderen vinden het belangrijk om een strikte eindtijd aan te houden.
Mensen die opgroeien in grenzeloze gezinnen leren niet dat mensen verschillende rollen in ons leven hebben. Vaak schrijven ze meer betekenis toe aan een relatie dan de andere persoon van plan is. Ze verwarren vriendelijkheid met vriendschap. Ze zijn kwetsbaar voor herhaaldelijk kwetsend gedrag omdat ze afwijzing ervaren wanneer de ander de relatie niet ziet zoals zij.
De therapeutische relatie biedt de mogelijkheid om aan de gezamenlijke doel te werken zonder de noodzaak om leed en leven samen te delen.

Tip 1. Wees egoïstisch. U bent gekomen (en U betaalt hier voor) om uw persoonlijke doelen te bereiken, niet om een nieuwe vrienden te maken. Om therapie effectief te laten zijn, moet de focus op U gericht zijn. Vriendschap vereist geven en nemen. Therapie niet.
Ja, uw therapeut moet vriendelijk, medelevend en begripvol zijn. Maar de therapeut zou uw tijd niet mogen gebruiken om met zijn of haar eigen gevoelens, problemen, successen en mislukkingen om te gaan.

Tip 2. Blijf gefocust. Uw therapiesessie dient alleen te worden gebruikt om uw symptomen te verlichten en om U te leren hoe U uw leven kunt beheren op nieuwe manieren die effectiever zijn.

Tip 3. Wees eerlijk. Het enige materiaal waarmee Ik kan werken, is wat U presenteert. Als U informatie bijhoudt van uw therapeut, beperkt U de hoeveelheid hulp die U kunt krijgen.

Tip 4. Overschrijd de grenzen zelf niet. Als U het gevoel hebt dat U meer wilt dan afgesproken is, probeer het uit te praten, niet uit te voeren. Positieve, zelfs romantische gevoelens voor de therapeut zijn normaal en worden verwacht. Vooral als U niet genoeg (of weinig) ervaring heeft gehad met een warme, ondersteunende relatie, is het normaal en natuurlijk om te beginnen te fantaseren over iets meer te hebben. Maar dit is een onderwerp om samen aan te werken, niet iets om actie te ondernemen. Praat er over. Hierdoor blijft U en uw therapeut veilig.

Tip 5 Geschenken zijn niet welkom. De therapeutische relatie is geen vriendschap. Het is een professionele relatie. U betaalt voor de diensten. De therapeut doet de werk waarvoor hij of zij wordt betaald. Het is prima om aan het einde van de behandeling een briefje of kaartje te geven als U denkt dat U meer moet zeggen dan “tot ziens”.

Graag tot ziens in mijn praktijk