Als je lichaam begint te protesteren door slecht slapen, weinig vreugde, stress, somberheid, moe zijn. Wat nu?

Geeft u  daar de nodige aandacht aan? Lichaam kan nog even wachten, doorgaan en presteren is wat u in gedachten heeft.  Simpele test voor u: als u nodig naar de wc moet en honger heeft, maar tegelijkertijd wilt zich op een belangrijk project concentreren, wie er gaat winnen? Uw lichaam of uw hoofd? Tja..  Onze lichaam heeft een  stem zonder worden die er gehoord wilt worden.

“In Brainwash Talks van Human deelt psychoanalyticus Paul Verhaeghe zijn mening hierover.

Wij leven in een paradijs. Het is goed dat we dat beseffen. We leven in een paradijs in de zin dat we nog nooit zo lang geleefd hebben. We hebben nog nooit zo’n lange periode gehad zonder oorlog. En we zijn nog nooit zo hoog opgeleid geweest als vandaag. Als je de onderzoeksgegevens van geluk bekijkt, dan blijkt telkens opnieuw dat de Nederlanders tot de gelukkigste mensen ter wereld behoren. De Belgen ook, maar net iets minder.

Aan de andere kant moeten we vaststellen dat depressie volgens de WHO ( World Health Organization)  straks ziekte nummer-1 is. Ook in Nederland en in België. We hebben nog nooit zoveel mensen gehad die uitvallen met langdurige ziekte. En we moeten vaststellen dat we straks op zoek moeten gaan naar een kind dat geen stoornis opgespeld gekregen heeft.

Hoe rijm je die twee zaken? Als we zo gelukkig zijn, waarom zijn we dan zo ongelukkig? Er klopt ergens iets niet. Er is een fundamentele discrepantie tussen die ene vaststelling, die juist is, en die andere vaststelling, die ook juist is. Om dat proberen te begrijpen zal ik drie zaken koppelen. Identiteit, vervreemding en pleonexia. Dat laatste klinkt een beetje vreemd, maar dat wordt straks duidelijk.”

Lees hier verder over en bekijk korte video:  Als je lichaam begint te protesteren